Pure induct: voor de meest zuivere ventilatielucht

03 juni 2020

Luchtvervuiling is een wereldwijd probleem en heeft grote impact op onze gezondheid. Jaarlijks sterven er 5,5 miljoen mensen door luchtvervuiling (bron: NOS.nl).

Vooral fijnstof kan zorgen voor het ontstaan of verergeren van luchtwegproblemen. Hoge concentraties fijnstof komen niet alleen voor in grote steden. Ook in dorpen en op het platteland komt fijnstof vrij door verkeer, industrie, landbouw en de bouw van woningen en kantoren.

De kwaliteit van de lucht die we inademen heeft grote invloed op onze gezondheid. Vaak wordt gedacht dat we binnenshuis geen last hebben van luchtvervuiling, maar dat is onterecht. Ook in huis is de lucht is vaak ongezond. En omdat we maar liefst 80% van onze tijd binnen doorbrengen, is een gezond binnenklimaat dus van groot belang.

Gezondheidsklachten door fijnstof
Fijnstofdeeltjes kleiner dan 0,01 millimeter komen na het inademen diep in de longen terecht. Gezonde mensen kunnen klachten krijgen en bij mensen die al klachten hebben, kunnen de klachten verergeren. Fijnstof de volgende gezondheidsklachten veroorzaken:

  • Verergering van luchtwegklachten zoals astma, COPD en andere zeldzame chronische longziekten
  • Chronische verkoudheid
  • Branderige ogen
  • Geïrriteerde keel
  • Hoesten en benauwdheid

Hoe kun je gezondheidsklachten door fijnstof en vervuiling in huis tegengaan?
Slechte ventilatie kan klachten geven zoals astma, hoofdpijn, hoesten, chronische verkoudheid en benauwdheid. Een gezond binnenklimaat begint met goede ventilatie. De goed geïsoleerdere woningen van tegenwoordig worden daarom voorzien van een ventilatiesysteem. Ventilatie met warmteterugwinning (WTW) (ook wel balansventilatie genoemd) zorgt voor een continue ventilatie (aan- en afvoer van verse lucht) en een aanzienlijke besparing op de energiekosten omdat de warmte niet verloren gaat. Maar ook als je woning is voorzien van het beste ventilatiesysteem, kunnen er toch kleine schadelijke stoffen zoals fijnstof, virussen en pollen binnenkomen. Deze worden namelijk niet gefilterd door een standaard filter.

De Pure induct zorgt voor nog schonere lucht
Om toch volop te kunnen ventileren en daarbij ook de allerkleinste deeltjes te filteren, kun je je ventilatiesysteem met WTW uitbreiden met de accessoire Pure induct. De Pure induct maakt de verse lucht volledig (fijn) stofvrij door middel van ionisatie. De kleinste deeltjes zoals ultra fijnstof, smog, roetdeeltjes, virussen, pollen en bacteriën krijgen geen kans om de woning in te gaan.

Hoe werkt het?
In onderstaande video leggen we de werking van de Pure induct uit.


Wilt u meer weten over de Pure induct?
Vraag de brochure aan >
Pure induct in bestaande woning
Heb je al een WTW-unit en wil je ook de allerkleinste deeltjes luchtvervuiling filteren? Dan kun je heel eenvoudig je huidige ventilatie-unit uitbreiden met de Pure induct. De Pure induct wordt geplaatst in het kanaal dat buitenlucht van het ventilatietoestel naar de woonruimte brengt. De in de lucht aanwezige deeltjes bestaande uit schadelijk stof, (ultra) fijnstof, virussen, bacteriën, pollen en schimmels worden afgevangen. Ook klachten door houtrook kun je met een Pure induct voorkomen. Bij het verbranden van houtkomt namelijk veel fijnstof vrij waar veel mensen last van hebben.

Pure induct in nieuwbouwwoning
De Pure induct kan in combinatie met een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, zoals de Flair, uitstekend worden toegepast in nieuwbouwwoningen. Juist in een omgeving waar nieuwbouwwoningen worden gebouwd, is veel fijnstof aanwezig. Deze fijnstof hou je met de Pure induct tegen, terwijl je de woning wel volop ventileert met een ventilatiesysteem met WTW.

Lange levensduur
Het speciale filter in de Pure induct heeft een lange levensduur. Deze levensduur is extra te verlengen door het standaard filter in de WTW-unit te vervangen voor een ISO ePM1 filter (F7-filter). Dit filter haalt alvast de eerste kleine deeltjes uit de lucht, zoals fijnstof, schimmels, sporen en pollen. Het speciale filter in de Pure induct gaat zo nóg langer mee en dat bespaart kosten. 

Onderhoud
Na installatie heeft u nauwelijks omkijken naar de Pure induct. Het speciale filter moet, net als de filters in de WTW-unit, tijdig worden vervangen. Een excellente filtering is alleen gegarandeerd met het originele Brink-filter.

Wil je weten of de Pure induct geschikt is voor jouw woning of wil je een Pure induct (al dan niet in combinatie met een WTW-unit) aanschaffen? Vul het formulier in in en wij nemen contact met jou op!

Hoe krachtig is het ultra filter?

Hoeveel filtert een Pure induct ten opzichte van andere filters?